Aldığı Işıkla Şarj Olan Saydam Batarya Üretildi

Bilim adamları, üzerine gelen ışığı neredeyse tamamen geçiren ve aynı zamanda o ışıkla şarj olabilen batarya üretmeyi başardı.
Günümüzde bütün telefonların farklı özellikleri olsada bu cihazların çoğu, aynı işlemleri yapabilmemizi sağlıyor. Cihazların işlemleri yapma şekilleri ve hızları değişsede bu süreçte kullandıkları güç, günlük yaşamamızda her zaman telefonlarımızı şarj edemediğimizden dolayı oldukça önemli bir konu haline geldi.

Bir grup Japon bilim insanı, neredeyse tamamen saydam olan ve üzerine gelen herhangi bir ışığı arka tarafına geçirirken aynı zamanda bu ışık sayesinde kendini şarj edebilen lithium-ion batarya geliştirmeyi başardı. Aslında bu bataryalar ilk olarak Kogakuin Üniversitesi'nde bulunan bir ekip tarafından 2013 senesinde yapılmıştı. Fakat o zaman yapılan bataryalar saydam değildi ve sadece ışığı alarak şarj olabiliyordu.
Bu prototipi geliştiren bilim insanları, bataryalara kalınlığı sadece 80-90 nanometre olan elektrotlar ekledi. Bu elektrotlar, cihazın sahip olduğu elektrik iletim işlemlerini yerine getiriyor. Bilim adamları bu bataryanın üzerine negatif elektrotları içeren bir kaplama koyunca da batarya saydam bir hal aldı.

Bataryaların performansı tahmin edebileceğiniz gibi çok iyi değil, fakat bu sistemin geliştirilmesiyle ileride birçok cihazda bu bataryaları kullanabiliriz. Hatta Japon bilim adamların göre bu bataryalara eklenecek bir ekranla, ileride telefonlarımızı kullanırken aynı zamanda ek bataryamızı şarj edebiliriz. Bataryaların her türlü ışıkla şarj olabilme özelliği, bu durumu mümkün kılıyor.
Google+'da Paylaş

Yazar Akın Özkara

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder